Няма забавяне в придвижването на документите на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването .

Министърът на здравеопазването Петър Москов е подписал днес формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на пациент до 18 г., което не се заплаща от НЗОК.

Още 4 формуляра S2 за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК, но не могат да се извършат в България, са били подписани днес от управителя на НЗОК Глинка Комитов. И петте заявления са подадени вчера, уточниха от пресслужбата.

На 28 април Комитов е подписал и други 4 формуляра S2 за лечение на деца в чужбина, постъпили от Фонда за лечение на деца на 27 април.

Създадена е необходимата организация за бързо обработване на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2.

Според нормативните актове, съобразени с директивите на ЕС, формулярът S2 се подписва от управителя на НЗОК и от министъра на здравеопазването.

През последните дни представители на родителски организации и експерти изразиха сериозно притеснение, че след показната акция във Фонда за лечение на деца е настъпил хаос, в резултат на който ще пострада лечението на тези, които чакат за медицинска помощ в чужбина.

Според представители на Обществения съвет процедурата за кандидатстване се усложнява, след като финансирането на лечение вече ще се одобрява с подписите на здравния министър или управителя на НЗОК, макар до този момент да беше необходимо одобрението на шефа на Фонда.

От Министерството на здравеопазването коментираха, че досега процедурата е била в нарушение на закона.