От утре МВР започва служебното отписване на автомобили заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Досега липсваше законова рамка за това.

Въпреки че отдавна се говори за служебно отписване на коли без „Гражданска отговорност”, досега тази процедура не се приложи, защото липсваше нормативна уредба. Наредбата вече е публикувана в „Държавен вестник” в петък.

Семейство Василеви имат нов автомобил и ползват стария. Затова и нямат „Гражданска отговорност” за него.

Те ще получат писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат „Гражданска отговорност”, КАТ ще отпише колата им служебно.

„При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика”, коментира началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

Първият списък от 19 000 коли вече е в КАТ. Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

„В момента, ако се прекрати регистрацията заради „Гражданска отговорност”, гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично”, подчерта Рановски.

Всъщност идеята за отписването е по-дълбока. Целта е да се спре източването на гаранционния фонд. Много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. За схемата ви разказахме преди 3 години. Българи стават собственици на коли само на хартия. Вече има такива с по над 1000 автомобила.

Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения.

Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си.  Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.