Десетки сигнали годишно за насилствено връщане на бежанци в Турция проверява Българският хелзинкски комитет. До момента обаче от МВР няма доказан случай.

Полицията и прокуратурата все още работят за изясняване на трагичния инцидент, при който две жени починаха от измръзване в района на Малко Търново.

Голяма част от групата иракчани вече не е в страната. Тук все още са Трифа Кадър, нейните три деца и четирите деца на брат й. В Странджа са загинали, както той, така и съпругът й.

„Трафикантът ни взе от Истанбул, качи на една кола и ни докара до границата между Турция и България. Каза ни - вече сте на българска земя, ще дойде кола да ви отведе нататък,  ще дойдат да ви отведат до София. Той си тръгна, остави ни и ние започнахме да ходим. Видяхме двама полицаи, те ни претърсиха, взеха ни всичко, дойдоха две полицейски коли, качиха ни. Казаха ни, че трябва да се върнем в Турция. Беше през нощта, откараха ни някъде и ни оставиха. Имаше сняг. Не знаехме къде се намираме. Нямахме храна, вода, светлина, телефони, нищо. Съпругът ми Наджат и брат ми Ребуар казаха, че ще отидат да потърсят храна и помощ. Полицаите ни бяха казали, че зад планината е Турция”, разказва Трифа.

Мъжете не се връщат, след часове чакане две от жените тръгват да търсят помощ, попадат на наряд от „Гранична полиция”, които спасяват всички останали от групата.

„Искам първо да установим дали това са действия на „Гранична полиция”, дали наистина това се е развило на територията на България или на територията на съседна страна и тогава да коментираме. Всеки един случай се проверява детайлно, всеки един случай”, посочи зам.-директорът на „Гранична полиция” Стоян Иванов.

Още за сигналите за насилствено връщане на хора търсещи закрила у нас, обратно в Турция, гледайте тази вечер в bTV Репортерите!