В цялата страна е в сила жълт код за студове. Между минус 16 и минус 11 градуса минимални температури очакват синоптиците днес. През деня превалявания от сняг ще има главно в източните райони и в Предбалкана.

Ще е ветровито, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от запад-северозапад, в източната - от север, но до края на деня и там ще се ориентира от северозапад.

Максималните температури ще са между минус 13 и минус 8 градуса, съобщават от НИМХ.

Тази сутрин най-ниските отчетени температури са в Драгоман - минус 16 градуса, и в София - минус 14 градуса.

По последни данни най-много сняг е натрупало във Враца - 55 см.

Tази сутрин поривите на вятъра в Сливен са над 140 км/ч. Това създава навявания, намалена видимост и затруднява работата и на снегорините.

В сила е и жълт код за силен вятър с пориви до 70-80 км/ч в източните и северозападните райони.

Над планините ще е облачно, с валежи от сняг, в Стара планина и значителни. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 16°, на 2000 метра - минус 19°.

През следващите дни ще бъде доста студено. В неделя и понеделник ще преобладава облачно време, на места, главно в Северна и Източна България със слаби превалявания от сняг. Първия ден все още ще духа умерен северозападен вятър, втория - чувствително ще отслабне.

Във вторник вятърът временно ще се ориентира от североизток, в Източна България и ще се усили, главно там отново ще превали; по-късно облачността ще започне да се разкъсва и намалява. В средата на седмицата ще има променлива облачност, почти без валежи.

Вятърът отново ще е от запад-северозапад, в четвъртък - умерен. Дневните температури ще се повишават, но ще остават под 0°.

Пътните настилки в страната са предимно заснежени, на места мокри, по усойните места заледени, почистени и обработени, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Сняг вали в цялата страна с изключение на областите Видин, Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Ограничена видимост от 20 м до 100 м има в областите Шумен, Варна, Кюстендил, Силистра, Бургас и в района на Твърдица и Котел /обл. Сливен/, Любеново, Телиш и Гулянци /обл. Плевен/.

Над 150 снегопочистващи машини са работили през цялата вечер в София по разпръскване на смеси срещу леда, съобщиха от Столичната община.

Около полунощ във връзка със силните снегонавявания и валежи е извършено избутване на снежна маса от уличните платна и разпръскване на химикали.

През нощта във връзка със силното понижение на температурите и снеговалежа в София са направени по няколко обработки.

В момента снегопочистващата техника изпълнява нова обработка по трасета на градския транспорт във всички райони. Продължава разпръскването на смеси по основни улици на кварталите в район „Лозенец”, „Триадица”, „Оборище”, „Сердика”, „Средец”, „Илинден”, „Надежда”, „Кремиковци”, „Панчарево”. 

Южната дъга на Околовръстен път е обработена. 

Снегопочистване и опесъчаване е направено на планинските пътища в парк Витоша: „Драгалевци” „ Алеко” и „Бояна”, „Златни мостове”.  

Градският транспорт се движи при зимни условия по маршрутите си. Единствено е скъсен маршрутът на автобусна линия 49, при която автобусите се движат от метростанция „Сливница” до центъра на Банкя и кв.”Вердикал”. 

Ръчно почистване на сняг и лед се извършва на подходите към спирките на градския транспорт, подлези и пасарелки. 

Отстранена е аварията на магистралния топлопровод и се възстановява топлоподаването за „Люлин” 3, 4 и 5 микрорайон, съобщиха от „Топлофикация София”.