Представители на граждански организации се събраха на протест срещу тълкуванието на висшите магистрати, че правото на пешеходеца не е абсолютно.

Гражданските сдружения се обявяват против становището на адвокатите и съдиите и ги канят да демонстрират как трябва да се пресича на пешеходна пътека.

Те бяха категорични, че пешеходните пътеки не бива да бъдат пътеки на смъртта.

Демонстрантите пресякоха пешеходната пътека пред Софийския университет в знак на недоволство срещу тълкуванието, че пресичащият може да се окаже виновен.

Владо Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментира, че според сегашния закон трябва да стъпим на пешеходната пътека и да преценим скоростта на идващите автомобили.

Трябва да играем ролята на радар или да имаме екстрасенски способности, за да разберем дали автомобилът идва с превишена скорост, къде ще спре и дали може да ни удари. За деца пък това е абсурдно, категоричен беше той.

Тодоров настоя сегашната разпоредба да бъде променена, защото не е нормално да се вменяват задължения на пешеходеца да преценява скоростта на идващата кола.

Надяваме се, че висшите магистрати няма да приемат становището на Адвокатския съвет и съвсем скоро ще има изменения в закона, допълни той.

Председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев увери, че се готвят законодателни промени.