Мотористи се събраха на втори протест пред турското посолство днес.По-късно те се преместиха пред Съдебната палата в София.

Причината за протеста e изчезналият турски гражданин Фарук Бекташ, предизвикал катастрофа, при която загинаха семейство мотористи.

Мотористите настояха съдийката, която пусна Фарук Бекташ под домашен арест, да подаде оставка. Те отхвърлиха обвиненията, че вчера са се опитали да нахлуят в турското посолство.

Мотористите настояват турският гражданин да бъде върнат у нас и да бъде съден, в случай че наистина е напуснал страната ни.

Искат също законови промени, които да спрат нарушенията по пътищата.

Първият протест възникна спонтанно, след като стана ясно, че пуснатият на първа инстанция под домашен арест причинител на катастрофата е обявен за национално издирване.

Пред турския посланик Сюлейман Гьокче мотористите поискаха сънародникът му да бъде върнат у нас, за да бъде съден.

Протестиращите се заканват да пренесат демонстрацията си пред МВР, Външно министерство и парламента.

По-рано днес Сюлейман Гьокче заяви, че посолството няма общо с изчезването на Фарук Бекташ, а пускането под домашен арест е решено от българския съд.

От своя страна главният секретар на МВР Георги Костов каза, че МВР няма вина за изчезването на турския гражданин. Той припомни, че мярката на турския гражданин е била "домашен арест", при който задълженията на МВР са свързани с дейности, удостоверяващи единствено, че лицето е на посочения адрес, но не и с денонощната му охрана.