„МОСВ традиционно ще се включи в логистичната организация и ще осигури 103 хил. лв. за кампанията  "Да изчистим България заедно”. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в предаването „Тази неделя“.  

Тя отбеляза, че през 2016 г. приоритет в почистването ще са защитените територии, които са със специално значение за биологичното разнообразие.

Тази година почистването ще е на 4 юни, а решението за тази дата е продиктувано от желанието Световния ден на околната среда 5 юни да бъде посрещнат  “на чисто“.  

За петте години, в които се провежда, националната кампания на bTV „Да изчистим България“ се е превърнала в най-мащабната доброволческа акция. Досега е подкрепена от над 1 209 675 души. И през тази година се очаква в нея да участват всичките 265 общински и 28 областни администрации.

Министър Василева съобщи, че през 2016 г. МОСВ традиционно ще се включи  в логистичната организация и ще осигури 103 хил. лв. чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

79 200 лв. от тях са за купуване на ваучери за гориво за транспортиране до депата на събраните отпадъци. Останалите са за купуване на чували и ръкавици. Допълнително МОСВ осигурява подкрепа на кампанията като депата не събират такси за депониране на събраните отпадъци.

Ивелина Василева се надява, че повече деца ще се включат, защото това ги учи за пазят природата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!