Обиколка на Балканския полуостров за 7 дни и то...с москвич! Това не е история от миналото, а приключението на един 28-годишен мъж от Габрово.

Москвичът е мил спомен от социализма, семейният автомобил, с който, за да стигнем до морето, ставахме по тъмно. Да видиш москвич в движение и добро състояние си е цяло събитие. За Иван обаче руският автомобил е основно превозно средство.

„Когато си взех шофьорската книжка, точно преди 10 години, москвичът беше единствената кола, която можех да управлявам. И всъщност благодарение на москвича аз не само се научих да карам, но и да ремонтирам основните части по нея”, разказва Иван Александров.

Москвичът е част от семейството - присъствал е на най-вълнуващите моменти в живота на Иван.

„Аз съм взет от родилното отделение с москвича на моя дядо. Преди 2 години аз взех дъщеря си с моя москвич”, споделя той.

Ретро автомобилът вдига колкото показва километража - 160 км/час, хвали се собственикът му.

„Човек като си купува москвич, той не си купува готова кола, а полуфабрикат. Оттам нататък започват повече ремонти, отколкото каране”, казва Иван.

Но москвич на пътя няма да те остави! И за да докаже думите си, Иван решава да обиколи с москвича целия Балкански полуостров само за седмица.

„Пътуването ни отне 7 дни, обиколихме 8 държави...Всъщност нямаше никакви проблеми, за мен беше страхотно удоволствие да минем през всички тези страни. Там вече наистина бях атракция, в Гърция срещнахме българи - снимаха се с москвича, в Албания срещнахме руснаци”, сеща се Иван.

И ако си мислите, че той е изключение - лъжете се. Любовта към москвича обединява стотици автоманиаци във фенклуб.