„Здравни показатели у нас се влошават. Смъртността се увеличава, а ние финансираме бизнес проекти, а не здравеопазване”. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Петър Москов. Депутатите гласуват днес на второ четене предложените от Москов промени в Закона за лечебните заведения.

Здравният министър очерта три основни цели на реформата - спиране на безразборното роене на болници и връщане на функциите на НЗОК като система, която да се пригоди към нуждите на пациента, а не обратно. Третата важна цел - да се намалят чрез взаимодействие общите разходи на болниците, обясни Москов.

Той призова депутатите да се придържат към работата, смисъла и вече одобрените и дискутирани текстове в Комисията по здравеопазване, а не да влизат в провокации и утежняване на работата. Здравният министър благодари на политическите сили от управляващото мнозинство за разбирането и подкрепата за тежките параграфи.

В същото време Петър Москов изрази недоумение защо БСП се противопоставя на тези предложения. За него обяснението било, че е задействан рефлексът на сътрудничество между БСП и ДПС, които също не приемат в голяма част предлаганите промени.

„След малко тук в залата ще бъде очертана картината на хаос и лошо здравеопазване като аргументи срещу текстовете за промяна в закона. Всички български граждани много добре знаят, че тази картина на хаос, разпад и лошо качество е сегашната картина на здравеопазването, а ние не сме нищо друго, освен изпълнители на волята им да променим това”, каза още Москов.