Всеки ден поне един лекар напуска България. В опит да задържи младите кадри, новият здравен министър предлага медиците да специализират в болница по избор, а в университетските лечебни заведения да ходят само на курс.

Болницата в Гоце Делчев се надява на нови попълнения. Общината плаща издръжката на 5-има специализанти в София, а те ще работят в болницата 10 години. Предложената реформа - лекарите да специализират в болница по избор - дава още надежди.

„Надявам се, че ще останат, поне две трети от тях ще останат да работят в такива болници като нашата”, каза директорът на МБАЛ-Гоце Делчев д-р Мария Радойкова.

Д-р Фатме Ролева започва специализация догодина: „Това е моят роден край, аз много съм привързана към него, много го харесвам и тук се чувствам много добре”.

"Търси се медицински персонал" – подобни плакати стоят на информационните табла на почти всички големи болници в България.

Великобритания, Франция, Германия и дори Близкия изток търсят лекари от всички специалности, даже и студенти.

Ако държавата не намери спешно решение на проблемите, все повече млади лекари ще са част от статистиката: над 40% от специалистите и 80% от абсолвентите по медицина искат да напуснат България.

„Младият човек, който завършва тук, е поставен на кръстопът. Трябва да избира между един 4-лентов аутобан, който води към Западна Европа и в частност към Германия или един път с дупки, по който да остане в България без ясна посока на къде ще се развие”, коментира д-р Емануил Найденов от Сдружение „Млади лекари за ново здравеопазване”.

Младите лекари са убедени, че реформата ще спре обезкървяването на малките болници. Настояват държавата да гарантира 4 минимални работни заплати на специализантите и да опише на хартия ролята им в системата. Казват, че не биха напуснали България, стига да видят надежда.