Резултатите от проверките на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Бургас показват, че морската вода на централния плаж в Лозенец е чиста, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев.

Той уточни, че последните проби на морската вода са от 25 юли тази година. По думите му проверките показвали, че в този район нямало наличие на бактерии и отклонения от допустимите норми.

На 20 август миналата година РЗИ-Бургас издаде заповед, с която забрани къпането в морето на централния плаж в Лозенец заради установени тогава отклонения по изследваните микробиологични показатели над допустимите стойности.

Веднага след създалия се проблем с чистотата на морската вода съвместно с Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ предприехме незабавни действия за отстраняване на проблема, заяви Георги Лапчев, цитиран от БТА.

Той каза, че са били направени проучвания и изчисления на всички обеми на отпадните води, които отивали към Пречиствателната станция.

В активния летен сезон се е оказало, че Пречиствателната станция на Лозенец не може да пречисти едновременно цялата вода, която отива към нея. Решението на проблема е било изграждане на задържателен резервоар. Съоръжението задържа отпадъчните води, които идват през най-натоварените часове на денонощието и ги пуска за пречистване през "мъртвите" часове между 1.00 и 6.00 часа сутринта.

През март тази година МОСВ отпусна на община Царево 746 000 лева за изграждането на задържателен резервоар. Проектът вече е финализиран, а резервоарът е пуснат в експлоатация, добави Лапчев.