Мобилни кабинети за безплатно изследване на СПИН започват работа черноморските курорти. Това съобщи във Варна д-р Тонка Върлева, директор на програма "Превенция и
контрол на ХИВ/СПИН" към здравното министерство, откривайки официално третата Национална лятна кампания срещу това заболяване.

В морската столица мобилният кабинет ще бъде близо до най-посещаваните места в центъра на града. По Южното Черноморие медицинските екипи ще посетят поетапно всички курорти, като по два пъти ще отседнат в Слънчев бряг и Бургас. Край Добрич ще бъдат обхванати Кранево, Албена и Балчик.

В рамките на кампанията мобилни кабинети ще работят и в областите Благоевград и Стара Загора, като ще бъдат разполагани близо до басейни и аквапаркове. В София медицински екипи ще правят изследвания в Борисовата градина - всеки вторник и четвъртък от 18,30 до 21,30 часа до края на август.

В страната има регистрирани 1 564 човека с ХИВ инфекция, посочи Върлева. От началото на тази година са регистрирани нови 91 заразени с вируса. Близо 70 на сто от тях са младежи до 29 години. Сред заразените има и петима непълнолетни.