Да чака помощ от държавата или да се обърне към хората - тази дилема има 31-годишната Анелия Минчева. Тя е майка на 6-годишно момиче и има диагноза тумор в главата, опериран три пъти неуспешно у нас. Последната им надежда е лечение в Турция, за което им трябват над 40 000 евро. Сумата е непосилна за семейството.

Кошмарът за Николай и Анелия Минчеви започва преди 2 години, когато жената получава гинекологични смушения. Следват прегледи при различни специалисти, докато накрая се стига до диагнозата - тумор в главата.

„Не знаех на кой свят се намирам и мислех за най-лошото. В последствие се оказа, че е доброкачествено. Докато го открием, вече беше нарушена хипофизата. Ако го бяхме открили по-рано може би нямаше да се стигне до там и може би хормоните щяха да действат, но закъсняха”, разказва Анелия.

Тя претърпява 3 неуспешни операции. Туморът продължава да расте. Лекарите обаче продължават да дават надежда на семейството. Според тях шансът за живот на Анелия е в гама-ножа. У нас такава операция не се прави. Най-близката клиника е в Истанбул.

„Трябва да се направи нова операция, с която те ще гарантират до известна степен почистването на този тумор, след което евентуално ще се наложи и облъчване с т.нар. кибер нож, който допълнително ще облъчи и унищожи останалите малки парченца. Сумата за операцията по тяхна оферта е 35 000 евро близо, което е сума за нас огромна, допълнително облъчването ще ни струва около 8000 евро”, казва Николай Минчев.

Докато чака одобрение от Фонда за лечение в чужбина, състоянието на Анелия се влошава всеки ден. „Докторите категорично казаха, че до месец, месец и половина трябва да се направи, защото растейки, този тумор притиска хипофизна жлеза, която е основният орган, който произвежда всички хормони в човешкото тяло. Освен това притиска очни нерви, с което й се нарушава драстично зрението”, обясни Николай.

Най-голямата болка за младата майка е как болестта й се отразява на 6-годишната Анджи. „Всъщност стоим пред дилемата дали да се възползваме от парите, които евентуално и които ще закъснеят най-вероятно и които най-вероятно няма да са всички за лечение на тази операция, или да съберем, да се обърнем към хората с молба чрез дарителска сметка да съберем сумата”, казва съпругът на младата жена.

„Надявам се, че ще има добри хора, защото искам още да си гледам детенцето”, казва през сълзи Анелия.

Дарителска сметка на Анелия Минчева
към ОББ
BIC: UBBS BGSF
IBAN: BG46UBBS80021002875640