Поскъпването на луксозните цигари ще е по-плавно от планираното. Управляващите се отказват от формулата за акциза, която залагаше на по-сериозен скок в цените на луксозните марки за сметка на евтините. Това става ясно от предложени промени на Министерството на финансите. 

Цигари от 6,62 лв. трябваше да скочат на 6, 92 лв. през 2017 година, а тези от 11,94 лв. - на 12,49 лв.. Най-вероятно обаче това увеличение ще е с между 7 и 15 стотинки по-малко.

От Асоциацията на търговците на цигари коментираха за bTV, че е не е добре всяка година да се променят правилата. Нужно е да има прогнозируемост, за да може и бизнеса и хората да се "настроят".

В същото време е редно да има и равно третиране, а не цените на скъпите цигари да се "натоварват" за сметка на по-евтините.

В предложенията е записано още, че за паричните и предметните печалби от нехазартни игри вече ще се дължи данък - 10%. Сега те са освободени.

Хората ще ползват отстъпка от данъците, ако поне 80% от заплатата е похарчена не в брой, а по електронен път. За целта тя трябва да е преведена по банков път.

Прагът за ограничение на плащания в брой ще бъде намален от 10 000 лв. на 5000 лв. Фирмите ще подават декларациите за данък печалба само онлайн от 2017 г. От 2018 г. правилото ще важи и за физическите лица за декларациите за доходите.