Приключи протестът на миньорите от Бобов дол, които прекараха трето денонощие под земята с настояване да получат заплатите си. Договорката е те да си получат всички заплати в брой още тази нощ.

Те започнаха да излизат от мината и бяха посрещнати от своите близки.

Развръзката дойде на 60-ия час от стачката. 

По-рано тази вечер пристигна инкасо автомобилът с парите за миньорите.

Омбудсманът Мая Манолова слезе под земята при миньорите и остана с тях.  "Ние се разбрахме, че ще излезем, след като си получат заплатите за месец август, бяха направени няколко опита това да не се случи, първо трябваше да се преведат парите, после уж бяха преведени и накрая се стигна до това, че са си ги получили в брой, но изчакахме, за да се обадят няколко души, които са си получили парите, че това наистина се е случило", разясни тя.

По-рано напрежението ескалира, като миньорите щурмуваха мината, след като обещаните пари не идваха с часове.

Междувременно стана ясно, че управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подава оставка.

„Поради създалото се социално напрежение през последните дни и изказванията на миньорите, че съм възпрепятствал конструктивния диалог с тях и синдикатите по време на протестните действия, взех решение да подам оставка”, заяви той.

„Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля“, посочи Чаврагански.

Премиерът Бойко Борисов пък настоя възнагражденията да бъдат изплатени и заплаши, че ако това не стане, ще започне процедура по спиране на концесията.