При сега действащата система се дава присъда на хората с увреждания – нетрудоспособен, а увреждане не е равно на нетрудоспособен. Това обяви в предаването „Тази сутрин” председателят на Агенцията за хората с увреждания и бивш социален министър Минчо Коралски по повод предложените промени в работата на ТЕЛК-овете.

Промяната предвижда ТЕЛК-овете в сегашния им вид да се закрият. На тяхно място се разкриват нови комисии, през които хората ще минават.

След като получат медицинската експертиза от лекарите, децата и пенсионерите ще се насочват към социални комисии, които ще им отпускат помощи според нуждите. Хората в трудоспособна възраст към комисии за експертиза на трудоспособността.

Според бившия социален министър Иван Нейков промени в сегашната система са задължителни, защото от нея не са доволни нито хората с увреждания, нито НОи, който изплаща инвалидните пенсии. Той уточни обаче, че все още не е ясно какво точно предлага социалният министър Ивайло Калфин, защото не е пуснал проекта като документ за обсъждане.

По думите на Нейков най-важните неща са хората с увреждания да бъдат извадено от образа на аутсайдери и да се спре корупцията в системата.