Между 300 и 500 са незаетите места за първокурсници в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това обаче е условно, тъй като всички декани подават по-висока бройка за прием на студенти в учебните заведения, защото са обвързани с тази "идиотска система за финансиране на висшето образование - на "калпак". Това заяви пред журналисти ректорът на СУ проф. Иван Илчев при представянето на обновената библиотека "Филологии" в централната сграда на Ректората.

„Към момента, ако имаш повече студенти, ще имаш повече пари, на което ние въобще не държим. Предпочитам да имам четирима интелигентни студенти, отколкото 40 глупави, но хората трябва да ядат и да получават заплати”, коментира проф. Илчев и затова препоръча да не се говори за незаети места в университетите.

В СУ от днес започва допълнителен прием за тези студенти, които не са се явявали на матура през май по различни причини, ще има и около 150 бройки за прием в платено обучение, съгласно постановлението, което излезе през юли, поясни още ректорът.

Документите на кандидатите за свободните места се приемат до 14 септември.

Проф. Илчев заяви още, че места в студентските общежития на СУ има - не са увеличени, но студентите намаляват. „В последните пет години не сме увеличавали таксата на студентите в общежитията, но в замяна на това ни е смъкната издръжката, така че не можем да се разпростираме", подчерта ректорът на университета.