С юмручна схватка започна празничната служба по случай мюсюлманския празник Рамазан байрам в пловдивската джамия „Джумая”.

Според очевидци, малко след 6:30 часа единият от имамите бил привикан пред кабинета на мюсюлманското настоятелство от охранители на местния мюфтия. Пред входа на джамията имамът бил ударен с юмрук в окото.

В последвалата суматоха в мелето се намесили близо 2 хиляди души, които обсадили кабинета на мюфтията, но до друг инцидент не се стигнало.

„Пистолет имаха, ножове изкараха тука. И беше на оная врата - двама-трима човека бодигарди, които не даваха достъп до имама”, обяснява Ерол Месут, Мюсюлманско настоятелстлство-Пловдив.

Според потърпевшия имам, бодигардовете на мюфтията се нахвърлили върху него, защото се осмелил да се оплаче в прокуратурата от своя началник. По думите му пловдивският мюфтия незаконно задържал банковите карти на местните имами и изтеглил от сметките им за заплати няколкостотин лева, без тяхно позволение.

„Удариха ме тук в окото. И аз избягах вътре в джамията. Като избягах вътре в джамията, паднах долу и след това вече не знам какво стана”, допълва разказа си Айри Фейми Мурад.

От а полицията уточниха, че са получили сигнал за безредици в джамията около 7 часа, но пристигналите на място патрули не са установили нищо нередно.