3500 лева е най-високата заплата за висшист, завършил университет у нас, показва рейтинговата система на висшите училища за 2017 г., представена от МОН днес. За първи път безработицата сред завършилите ВУЗ пада под 3 процента. Реализацията е гарантирана за завършилите медицина, фармация, стоматология и военно дело. Няма значение къде си завършил някоя от тях.

В топ пет на заплатите попадат най-вече специалности свързани с информационни технологии. Най-високата е за завършилите информатика и компютърни науки във Софийския университет. Втората позиция е за администрация и управление в Американския университет в Благоевград.

Снимка: bTV

Завършването на информатика, обаче, не гарантира намирането на работа по специалността, нито висока заплата - оказва се, че има значение къде си учил информатика. Ако завършилите Софийския университет могат да се похвалят с висока заплата, за същата специалност в Шумен взимат 4 пъти по-малко – под 1000 лв.

Снимка: bTV

Над две трети от завършилите информатика в Алма матер се реализират по специалността си, докато сред завършилите ШУ най-честата работа е продавач. Самите студенти от североизточния град са на мнение, че намирането на подходящо работно място е възможно, но изисква хъс, какъвто много от приетите да учат нямат.

Снимка: bTV

За 5 години броят на студентите у нас намалява с 10 процента. Най-голям е спадът в икономическите направления. Най-висока е безработицата за завършилите туризъм - почти 20 процента. Догодина държавата ще спре да плаща за 15 специалности основно в този сектор.