Отбелязваме Световния ден за борба с рака. Онкологичните заболявания са сред водещите фактори за смъртността в световен мащаб.

Годишно над 8 милиона души са засегнати фатално от болестта. Световната статистика сочи, че около 14 милиона души се разболяват от рак всяка година. Прогнозите обаче са, че до 2030 г., броят им ще се увеличи до 22 милиона годишно. Смъртните случаи пък ще достигнат 13 милиона.

Как изглежда ситуацията у нас? През 2015-та година са регистрирани близо 30 хиляди българи с тежката диагноза. Починалите от болестта са почти 18 хиляди.

Сред най-често срещаните онкологични заболявания в България са рак на белите дробове, на стомаха и на млечената жлеза. Има обаче и добра новина и тя е, че броят на излекуваните расте.

„Преживяемостта се увеличава значително, а също така и излекуваните болни се увеличват. Имаме най-голяма успеваемост като рак на млечната жлеза, рак на яйчници, рак на тестиси при мъжете. Така че тук имаме и една светлина, която ни радва всички нас, които се грижим за болните”, споделя проф. Асен Дудов.

Най-важно е да не подценяваме симптомите: „По-лошото при българина е, че той е горд. Има болки примерно от една година, но не ходи на лекар! Това не е гордост, защото тогава заболяването е вече доста напреднало…”

Статистиката показва, че българските жени се разболяват най-често от рак на гърдата, а мъжете - от рак на белия дроб.

Съветите на Националния ни консултант по онкология? За да се предпазите от рак е добре да се движите активно, да приемате повече богати на фибри храни, да изключите колбасите от менюто си и да спрете цигарите.