Нетипично започна днес заседанието на Висшия съдебен съвет. Десетима младежи (някои от които – с татуировки и сериозно телосложение), маскирани като клоуни и с агнешки главички в ръце, застанаха пред входа на сградата, за да посрещнат председателя на ВКС Лозан Панов.

Агнешките главички вероятно са свързани с често цитирания от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов кръг „Агнешки главички” от преди години, с който той свързва някои бизнесмени у нас.

Такъв тип акции срещу критични към главния прокурор членове на ВСС е имало и преди, като участниците в тях най-често не съумяват да обяснят мотивите за действията си.

Тази седмица Панов поиска съдебните кадровици да проверят срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сащо Дончев. Темата ще се обсъди като втора точка от дневния ред на ВСС.

2 часа и половина обаче продължи очакваното от Лозан Панов "тричане" по темата дали е оказвал натиск върху магистрати във връзка с предстоящите избори за нов съдебен съвет. В крайна сметка точката беше отложена с мотива, че трябва да бъдат разпитани всички председатели на апелативни съдилища.

Снимка: Ладислав Цветков

Главният прокурор Сотир Цацаров и днес отказа да отговори на журналистически въпроси по темата и влезе през тайните входове на сградата. Според Лозан Панов между тях двамата няма скандал, има проблеми и противопоставяне в самата съдебна система.

В заседателната зала обаче между двамата избухна поредна словесна престрелка.

"Лицата, с които съм се срещал не са подсъдими, разследвани, не са страни по дела. И това, че са клиенти на прокуратурата е меко казано неинформираност. Не съм отишъл на тайна среща, в тази среща няма нищо тайно. И няма от какво да се срамувам, защото не съм нарушил закона", подчерта обвинител №1.

Той нападна Панов с думите: "На тази маса сценаристи няма. Има само хора, на които са възложени сценариите, но сценаристите се сменят".