Кандидатът, подкрепен от БСП – ген. Румен Радев, събира повече подкрепа от Цецка Цачева от ГЕРБ на втория тур на президентските избори, сочи проучване на „Маркет линкс“, поръчано и финансирано от bTV.

Според данните от изследването Радев получава 40,7% от гласовете на респондентите, докато за Цачева са заявили, че ще гласуват 29,4% от запитаните.

Цели 15,9% казват, че все още не са решили кого да подкрепят, 9,2 на сто декларират, че няма да гласуват, а 4,8% – че не подкрепят никого.

Снимка: bTV

Мнозинството от анкетираните – 63,9%, заявяват твърдо, че ще гласуват на втория тур, 13,9% – по-скоро ще гласуват, 9,5% – няма да дадат гласа си, 8,9% по-скоро няма да отидат до урните, а 3,8 на сто не са решили.

Според данните на „Маркет линкс“ Радев получава над 36% от гласовете на патриотите, над 38% от вота за Веселин Марешки и 16 на сто от гласовете на десните.

Цачева пък може да разчита на над 20% от патриотите, от Марешки може да получи 27%, а от десните – 35,5%.

Много от избирателите обаче не са решили за кого ще дадат гласа си.

Ако парламентарните избори бяха днес, най-много гласове щеше да получи ГЕРБ – 26,6%, следвана от БСП – 19,8%. Още две партии минават прага от 4% – патриотите и реформаторите.

Снимка: bTV

Извън следващо народно събрание остават АБВ, ДПС, „Атака“.

Снимка: bTV

Ако изборите бяха днес, но съществуваха и други политически субекти, тогава картината се променя и в Народното събрание щеше да влезе още една партия – на Слави Трифонов:

ГЕРБ – 25,7%, БСП – 20%, Патриотичен фронт – 7,4%, Партия на Слави Трифонов – 4,3%, Реформаторския блок –  4,2%, Партия на Веселин Марешки – 3%, ДПС – 2,6%, АБВ – 1,50%, „Атака“ – 1,3%.

И при двата варианта над 22% от респондентите декларират, че не са решили за кого биха гласували.

Проучването на „Маркет линкс“ е национално-представително и е проведено чрез лично интервю сред 1016 лица.