Мария Стоянова беше избрана за председател на СЕМ на извънредно заседание на регулатора днес, съобщи БТА. Тя беше предложена от Бетина Жотева и София Владимирова.

"За" Стоянова да поеме поста гласуваха 4-ма от членовете на СЕМ. Против беше единствено Иво Атанасов.

Досега Стоянова беше изпълняващ длъжността председател на съвета, след като изтече мандатът на Георги Лозанов. Тя определи това време от един месец като трудно и критично, тъй като по думите й неколкократно съветът е бил атакуван със спекулации за неговата легитимност. Тя представи кратък отчет за този период.

Аз идвам от институции, където, за съжаление, приемствеността не се следва, заяви Бетина Жотева, с което се аргументира защо предлага Мария Стоянова да поеме поста на председател. Смятам, че има всички качества да се справи добре с тази позиция, отбеляза Жотева.

София Владимирова също предложи Мария Стоянова за председател, отбелязвайки, че като човека с най-дългия дотук мандат от тях. Владимирова отбеляза още, че Стоянова е поставила международен акцент в работата на СЕМ.

Розита Еленова посочи, че подкрепя Стоянова, точно защото иска да се извлекат точните и коректни послания от всички сфери, които се интересуват от дейността на СЕМ. Искаме да работим добре с гилдията, също така да излъчим и послание към администрацията на съвета - да няма реваншизъм, а да има приемственост, добави Еленова.

Иво Атанасов, който гласува "против", заяви, че не подлага на никакво съмнение експертните качества на Мария Стоянова, но смята, че тя има сериозни дефицити в управленските умения.

Това, че вие виждате в мое лице човек, който може да продължи работата напред, е много голяма отговорност - ще дам всичко от себе си да я оправдая, заяви Стоянова.
Тя поема поста на председател с мандат от една година.