Малко над 1 млн. и 200 хил. пенсионери ще получат коледна добавка от 40 лв., съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Снимка: bTV

Допълнителните средства ще бъдат за хората с пенсии до 321 лв., колкото ще бъде линията на бедност през 2018 г.

Коледните добавки ще бъдат платени с пенсиите за декември.

Държавата ще отдели за тях близо 50 млн. лв., като парите ще дойдат от приходите на приходните агенции.

Това е трета стъпка през тази година, с която се поощряват хората с най-ниски. Първите две стъпки бяха увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст.

Снимка: bTV

„Работихме доста през тази седмица. На два пъти вдигахме пенсиите през годините. Доброто състояние на икономиката, добрата работа на приходните агенции и ангажимента, който имаме, ни дават възможност да вземем решение за 50 млн. лв. за пенсионерите за Коледа”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Решението на правителството обаче предизвика недоволството на пенсионерите с доход над прага от 321 лв. – тези, които имат по-голям принос за системата, но няма да получат добавка.

„Просто няма смисъл да плащаш осигуровки за пенсия, защото внасяш пари, внасяш пари  и накрая се приравнява всичко“, смята пенсионерката Марияна Тренева.

Експерти също критикуват властта, че по този начин демотивира хората да си внасят осигуровки.

„Големият проблем, който се илюстрира за пореден път с този ход, е, че пенсионерите са една група, която постоянно е заложник на политически решения“, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Вижте повече във видеото: