Паметникът на Съветската армия в София осъмна с надписи „Лустрация” и „Демонтаж” във вторник. Думите са изписани с цветовете на украинския флаг – синьо и жълто. Акцията е била през нощта, а двама души са арестувани, научи bTV.

Задържаните са Манол Глишев и Кирил Чуканов, които получиха популярност по време на окупацията на Софийския университет, насочена срещу кабинета „Орешарски”. Следобед те бяха освободени и срещу тях няма да бъдат повдигани обвинения.

Монументът в центъра на столицата за пореден път става поле на граждански демонстрации.

Поредицата от творчески прояви започна през 2011, когато съветските военни бяха преобразени в комиксови герои. Проявата получи името "В крак с времето".

През 2012 върху лицата на съветските военни бяха поставени маските на британския революционер Гай Фокс - символ на хакерската група „Anonymous”. Акцията беше част от протест срещу споразумението ACTA.

След това на главите на няколко от фигурите бяха поставени цветни качулки в подкрепа на руската пънк банда „Пуси Райът”.

В деня за почит към жертвите на комунизма в България през 2013 три от лицата на фигурите на паметника получиха цветовете на националното знаме: бяло, зелено и червено.

Монументът изигра и основа за извинение за Прага ’68, като бе покрит с розова боя и надписи на чешки и български „Bulharsko se omlouva!!!“ и „България се извинява!!!“.

„Слава на Украйна” и „Долу ръцете от Украйна” бяха изписани на паметника в началото на 2014 в солидарност с Киев след тежките антиправителствени протести.

През септември миналата година четирима души, сред които кандидат-депутатът от Реформаторския блок Марта Георгиева, бяха арестувани за надписа „Окупатори!” върху монумента.