Влади е на 35. В най-щастливия за него момент - раждането на сина му и първата годишнина от сватбата разбира, че страда от тежко бъбречно заболяване. Така попада в списъка на чакащите за трансплантация. Започва дълго лечение и всекидневна борба за живот. И така вече 6 години.

„Бъбреците моята имунна система ги стопи, така казано на по-разбираем език. И от 3 години съм на диализа”, обяснява той. Признава, че мечтае за трансплантация.

Болестта не успява да сломи Влади. Той продължава да работи, за да издържа семейството си.

„Той е силен характер . Не му давам въобще да се отчайва. Това, че ходи на работа, просто явно му дава и някаква надежда и импулс”, казва майка му Таня.

Влади не знае кой номер е в списъка, но не спира да се бори и да вярва, че ще оздравее. Един от възможните варианти за него е кръстосаното донорство, което у нас не е прието със закон.

„Тук е доста трудно. Няма донори. Ние нямаме закони , нямаме донори и просто ние сме 1000 човека, които чакаме. Чакаме на милостта на донорството. Искам хората да повярват в донорството и в тази кауза, че в нея няма нищо лошо. Един донор може да спаси 7 човека”, посочва Владислав.

Крепи го синът му: „Той си ми е моята опора! Аз живея заради него”.

Неговата съдба споделят над 1100 българи, които вярват и мечтаят за втори шанс за живот.

Липсва информация

Установихме, че тезата, че българите не даряват не е вярна, единственият проблем е, че хората не са информирани. Това каза в студиото на „Тази сутрин” директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Марияна Симеонова.

„Най-тежкото е, че трябва да се обясни на хората какво е мозъчна смърт – защо сърцето на близкия им бие, но той е починал”, посочи тя.

По отношение на случая на Владислав, тя призна, че на този етап кръстосаното донорство не е регламентирано у нас, но се работи по конкретни текстове.

По думите й през последните години се увеличава броят на трансплантациите, но и все повече хора събират кураж да влязат в списъците на чакащите. През последните години спасените са над 100 души при 140 трансплантации и 85-90% успеваемост – ниво, сходно с това в Европа.

По думите на Симеонова, законът у нас работи на принципа на този в Испания, където има най-много донори, но проблемът е другаде. Тя отбеляза, че повече от половината анестезиолози в момента са извън страната.

Шефът на Агенцията по трансплантациите обяви, че се търсят 60 000 лева от фирми за паметник на донора в Южния парк. Той е по идея на пациентска организация и вече е минала процедурата за мястото.