Лекарствените продукти за лечение на пациенти с трансплантирани органи ще се получават без доплащане от страна на пациентите, считано от 16.04.2014г., след актуализация на списъка на Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от здравното министерство.

В официалното съобщение ведомството напомня, че на 20 март т.г. Съветът по цени и реимурсиране е заличил от Позитивния лекарствен списък медикаментите Equoral caps soft 25mg, 50 mg, 100 mg x 50, Myfenax caps hard 250 mg x 100, Myfenax caps hard 500 mg x 50, Tacni caps hard 0,5 mg, 1 mg, 5 mg x 30, които в момента са референти в групата.

Това е станало по заявление на притежателя на разрешението за употреба.

От МЗ посочиха, че в групите на INN – Ciclosporin, INN – Tacrolimus и INN – Mycophenolic acid става оригиналният продукт, който е безплатен за пациентите. В последната група има и друг медикамент, за който НЗОК ще се ползва с 66.42% отстъпка.

На 25 март т.г. пациенти с трансплантирани органи се събраха на протест пред здравното министерство и поискаха оставката на министър Таня Андреева. Причина за недоволството им беше доплащането на медикаментите, които използват.

Това се дължеше на евтините медикаменти на пазара, които НЗОК е задължена да плаща по закон.