Лекарите излизат на предупредителен протест срещу недостига на пари в здравеопазването. Точно по обед медиците ще напуснат работните си места за половин час. Недоволството им няма да се отрази на лечението на пациентите.

Преди повече от две седмици Надзорният съвет на Здравната каса поиска актуализация на бюджета с близо 330 милиона лева, за да се преодолее кризата в сектора до края на годината, но процедурата буксува, въпреки че до разпускането на Народното събрание остават броени дни.

Лекарите поставиха ултиматум - до 12 часа предложението за актуалицация да бъде внесено в парламента. Медиците настояват да получават редовно парите за изработеното от Касата и да бъде премахнати така наречените лимити на дейността. В противен случай символичните протести ще прерастнат в ефективни.

Вчера следобед от пресцентъра на Здравното ведомство съобщиха, че проектът е внесен в Министерския съвет. Преди актуализацията да стане факт, тя трябва да бъде одобрена от правителството и след това от депутатите.