Делото за собствеността на карловската Куршум джамия, присъдена на първа инстанция на Главното мюфтийство, в Апелативния съд в Пловдив е на път на днешното си заседание да се превърне в съдебен прецедент за всички 90 имотни претенции на мюсюлманското вероизповедание.

Стотици граждани от Карлово и футболни фенове на отборите на пловдивските Ботев и Локомотив и столичните Левски и ЦСКА се събират в Пловдив на пореден протест срещу връщането на имоти на мюфтийството. Преди седмица повече от 1000 души протестираха при заседание по делото за четири общински имота в Пловдив - Баня Старинна, сграда срещу Водната палата, паркинга при съда и турските гробища. Въпреки че това дело беше отложено, протестиращите дадоха заявка да подновяват демонстрациите си при съдебните спорове за всички т. нар. вакъфски имоти.

Това са недвижими обекти, които са били собственост на мюсюлманските духовни общности около Освобождението. Сега са изцяло общинска или държавна собственост и са били такива през последните 50-80 години.

Според тълкуванието на Закона за вероизповеданията на Главното мюфтийство, и в сгради, използвани за търговия или лечебници, са се провеждали религиозни занимания, което дава основания за претенциите за собственост.
В момента претенциите са за 90 имота, като освен за недвижими имоти, вече се говори за земи и гори. Основната задача на съда е да отсъди дали Главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските общини.

Такъв е случаят с Куршум джамия в Карлово, архитектурен паметник от XV век, който в началото на ноември миналата година беше присъден на Главното мюфтийство от Окръжния съд в Пловдив. Вместо да бъде използвана за археологически музей, каквато е била идеята още преди 30 години, бившата Куршум джамия ще бъде възстановена като молитвен дом на мюсюлманите в Карлово. Тогава от мюфтийството все пак коментираха, че няма окончателно решение дали храмът ще стане действащ отново.

„Справедливостта е на страната на Карлово и на българския народ. Очаквам делото да не приключи. Очаквам след решението на Пловдивския апелативен съд да жали другата страна”, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов малко преди началото на делото в 10:00 часа в петък.

За 9:30 часа е обявено началото на протеста на гражданите. „Ще дойдат няколкостотин карловци. Те не са извикани по административен ред, ще изразят настроенията на карловци, че това е провокация срещу чувството за историческа справедливост. Проблемът стана общонационален. Ако има промени в Закона за вероизповеданията, ще има претенции за хиляди”, прогнозира Кабаиванов.

По думите му, мюфтийството не е правоприемник на вакъфските дружества. „Предишният главен мюфтия през 2009 г. предявява такъв иск, но сегашният мюфтия прави отказ на този иск през 2011 г. и според българските закони, ако веднъж се откажеш, нямаш право повече да предявяваш такъв иск”, подчерта Кабаиванов. Той настоя, че претенциите се основават на базата на „измислен нотариален акт” на базата на показания.

Днешното заседание може да се окаже ключово за решаването на други дела, затова се очаква в Пловдив да има напрежение. „Напрежението го създават в парламента и назначените на партиен кворум съдии. Със същия успех може и Атина да претендира за Света София в Истанбул. Всичко това е било българска земя преди да дойда онези”, коментира Димитър Ангелов – Дучето.

„Тук сме заедно да се обединим и да покажем, че цяла България може да се обедини. Не е правилно да се искат имоти, които са на всички”, подчерта представител на Ботев Пловдив. „Ние сме преди всичко българи, после сме футболни фенове. Щом можем да пренебрегнем футболното си съперничество, трябва всички да се обединят – държавата трябва да се грижи за културата и историята, а не да поверява това на вероизповедания”, допълни той.

В протеста ще се включат и представители на православни дружества.