Нормативен абсурд за поредна година оставя нерешен въпроса с приютите за кучета. Заради липсата на ясни критерии животни живеят във външни клетки на минусови температури.

Едно от проблемните места е общинския приют в Горни Богров. Там кучетата остават на открито по цял ден и по цяла нощ.

Приютът е създаден преди близо 7 години. Междувременно е приета наредба, според която за кучетата освен външни трябва да има и вътрешни помещения. Както отбелязва Явор Гечев от Фондация „Четири лапи”, наредбата се променя „по два пъти в годината и в зависимост от това кой как му е удобно и кой какви интереси има от това”.

Освен промени в нормативния акт има и съдебни решения. Затова и единственият законен начин за отглеждане на кучета към момента е във вътрешни помещения, посочва адв. Елена Кръстева.

Общинските приюти за кучета в София обаче не се променят. Директорът на „Екоравновесие” Веселин Асенов е категоричен – не са получили предписание, което да ограничи дейността им.

Освен, че няма къде да се приютят понякога кучетата нямат и вода. Показа го наша проверка със скрита камера.

Въпреки условията до момента няма реакция от контролиращия орган - Агенцията по безопасност на храните. А един от вариантите в нормативния хаос е гратисен период до края на 2017 г., след края на който всички приюти трябва да разполагат с вътрешни помещения за кучетата.