През 2013 г. най-тежките и сериозни нарушения на правата на човека са били при третирането на търсещи закрила, свободата на изразяване, правата на децата в институциите, свръхупотребата на сила от правоприлагащите органи и употребата на СРС-та. Това са посочва в поредния годишен доклад на Българския хелзинкски комитет.

От организацията посочват, че и през миналата година са били констатирани проблеми с религиозните свободи, условията в затворите, независимостта на съдебната власт, а също и дискриминация на етническа, сексуална или друга основа. На този фон, медийната свобода в България достигна нови низини.

Д(АН)С

“През 2013 г. имаше отслабване на публичния контрол върху органите за сигурността със засилването на правомощията на Държавната агенция за национална сигурност служба, изпълняваща функциите на тайна полиция. Годината беше белязана и от увеличаване на оплакванията за незаконна и свръхупотреба на сила от полицията”, каза Красимир Кънев, председател на БХК.

Според БХК, промените в законовата уредба за борба с битовата престъпност са „тревожни”. Като пример са дадени допълнителните правомощия на ДАНС за разследване на престъпления и задържане на заподозрени без адекватен съдебен контрол.

Правозащитниците посочват, че макар проблемът с тайното подслушване на граждани да е придобил особена публичност през миналата година и БСП и ДПС да са направили заявка за ограничаването му със законови промени, „има сериозни основания да се предполага, че използването на СРС през 2013 г. се е увеличило”.

Биещото сърце на всяка власт

Въпреки промените в Закона за МВР по отношение на употребата на сила и огнестрелно оръжие от 2012 г., това нямаше видим ефект върху честотата на свръхупотреба на сила и огнестрелно оръжие през 2013 г, посочват от организацията и допълват, че през миналата година е имало най-малко три случая на хора загубили живота си при съмнения за свръхупотреба на сила и оръжие от правоприлагащите органи.

Освен това, БХК отчита и значително покачване на употреба на сила вътре в полицейските управления, както и на няколко пъти незаконна употреба на сила срещу протестиращи.

Макар през годината да не бяха произнесени много решения по жалби срещу България (общо 26) от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), броят на решенията, които се наблюдават от Комитета на министрите на Съвета на Европа като неизпълнени от българското правителство към средата на февруари 2014 г. достигна рекордните 372 решения, посочват БХК в доклада си.

Не сте добре дошли

„През 2013 г. България направи сериозно отстъпление от стандартите за гарантиране упражняването на правото на убежище. Социалната помощ и условията на прием също бяха предоставяни на или дори под нивото на необходимия минимум, а достъпът до територия на търсещите закрила претърпя процес на сериозни и нарастващи ограничения”, посочват от БХК.

Организацията припомня и за действията на т.нар неототалитарни политически партии в разгара на бежанската криза. Според правозащитниците, в резултат се е създала враждебна и застрашителна обстановка за етническите малцинства у нас.

БХК напомнят в доклада си за извършените посегателства срещу храмове, както и за отказите на прокуратурата да преследва публичното подбуждане на религиозна омраза, дискриминация и насилие.

Напомня се и за делото срещу имамите в Пазарджик.

Медийна дупка

В класацията на организацията "Репортери без граници" за медийната свобода през 2013 г. България пропадна драстично с още 12 места, като днес тя заема 100-то място (най-лошата ѝ оценка някога) и продължава да е страната с най-несвободни медии в ЕС.

Проблемите, които се отличават, са: непрозрачна собственост и финансиране; медийна концентрация; ограничен плурализъм; намеса на собствениците в редакционната политика; разнообразни форми на натиск и тежка автоцензура.

БХК все още откриват и случаи на дискриминационно представяне в медиите на религиозните малцинства.

(Почти) Нулева промяна

Никакви законодателни реформи не бяха предприети и за подобряване на законодателството, свързано с настаняване на деца в конфликт със закона във възпитателни училища-интернати и социално-педагогически интернати, пишат БХК в годишния си доклад.

Представители на организацията са посетили няколко ВУИ и СПИ, както и всички кризисни центрове, и са установили сериозни проблеми с произволността на настаняването и в тези институции.

До края на 2013 г. не са били направени никакви изменения в посока гарантирането на правата на хората с увреждания нито на законодателството, свързано с дееспособността, нито на това за настаняването на лица с психични разстройства в институции.

Закриването на домовете за деца отбелязва ръст през 2013 г., но слаба остава превенцията на изоставянето и разкриването на съпътстващи услуги, които да създадат подкрепяща среда за децата и семействата им.