На 14 септември Българската православна църква отбелязва Кръстовден или Въздвижение на Светия кръст Господен. С празника, който се нарича още Гроздоберник, се отбелязва края на лятото и началото на есента.

Кръстовден се свързва с чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от неговата майка царица Елена и връщането на животворящия Кръст от персийски плен през 17 век.

Според църковното предание Света Елена се считала за ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано бил затрупан от гонителите на християните. Усилията й се увенчали с успех.

Намерени са били пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст се разбрало, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпратила на сина си в Константинопол, а самият кръст бил положен в главната Ерусалимска църква.

След страданията и Христовото разпятие, кръстът се превръща в знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява любовта и саможертвата, победата над злото, принадлежността към християнството. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. 

Хиляди посрещнаха празника в Кръстова гора в Родопите

На свещеното място се смята, че е заровена частица от Свещения кръст, която помага на хората да се помолят за здраве или изцеление.

По пътя от Лъки през село Борово до Кръстова гора - навсякъде има спрели автомобили, а хората продължават да се качват, въпреки че кулминацията на празника беше през нощта на 13 срещу 14 септември. Снощи беше и Божествената света литургия, която отслужи лично дядо Николай, пловдивският митрополит.

Полицията се грижи за това всеки, който иска да стигне до върха, да се поклони пред кръста, да може да го направи. Хората вярват, че мястото е изпълнено с божествена енергия. Легендата казва, че на всяко камъче в Кръстова гора има кръстче и всеки може да види своето кръстче.

Вчера поляните в района бяха пълни с хора от всички краища на България, които прекараха там нощта.