Скандален договор, чрез който държавата е ощетена с милиони изплува около протестите на миньорите от Бобов дол.

В същото време бизнесът настоя да не се спасява рудника Бабино. Големите работодателски организации поеха ангажимент да наемат съкратените служители.

10 години след концесията и приватизацията на мините Бобов дол стана ясно, че държавата е продала дружеството за един лев. Следва препродажба за милиони и нито стотинка в полза на хазната. Договорът показа Валентин Николов от ГЕРБ пред депутати от енергийната комисия - получил го в пощата си.

„Това е договорът между „Балкан МК” с едноличен собственик Красимир Михайлов Христов и въгледобивна компания със собственик на капитала и управител Николай Вълков Янев. Купувачът заплаща на продавача 35 милиона евро”, обясни той.

Парадоксалното е че макар и платил 70 милиона последният собственик се е възползвал от законова възможност 5 години да не плаща такси на държавата. В момента бави половин милион. В министерството на енергетиката не бяха чували за договора

856 - толкова са нарушенията които са засечени от властите в Бобов дол. А сега се иска да се налеят държавни пари там, за да се спасяват работни места. Евгени Иванов от КРИБ посочи, че организацията ще съдейства на миньорите да си намерят нова работа.

Депутатите решиха да се сформира специална анкетна комисия която да проучи казуса с приватизацията на мините, а договорът отива и в Прокуратурата.

Епизод пореден

Приключи протестът на миньорите от рудник „Бабино”, след като получиха парите си на ръка. Те остават в стачна готовност, а съдбата на мината е неясна.

Недоволството на миньорите се обостря около избори.

Октомври 2016 г. Миньорите постигнаха малка победа по пътя към голямата цел- редовни заплати и сигурност. Избрали точно времето преди изборите, за да бъдат чути. И бяха - на третия ден от протеста, пристигнаха политиците.

Премиерът Борисов постави ултиматум на концесионера- незабавно да изплати дължимото или да се прости с концесионния договор. Парите пристигнаха, а директорът на „Въгледобив - Бобов дол” подаде оставка.

Миньорите казват, че по избори техният вот не зависи тях. „Който не гласува за партия ББЦ миньор и работник в мини „Бобов дол” да бъде уволняван, хората ги накараха от тук всички под строй в културния дом, дадоха обещание г-н Ковачки каза „20 милиона инвестиции ще бъдат дадени и мини Бобов дол, за тях ще има светло бъдеще, къде е?”, разказа работник.

Преди извънредните парламентарни избори през 2014 г. отново имаше напрежение сред миньорите – освен в Бобов дол, и в Бургас.

Няколко месеца по-рано, около избора на евродепутати, единствените магазини, в които пазаруват работниците бяха опразнени. Държавата разсрочи 41 милиона лева, които мини „Бобов дол” дължат като осигуровки.

Май 2013 г. Миньори излязоха по улиците и около изборите за парламент - тогава скочиха срещу планове токът на някои тецове да не се изкупува от държавата, за да падне цената на електроенергията.