Скандал с представянето на исляма в учебника по история и цивилизации за шести клас. Авторите извадили цитати от Корана, в които се разрешават бой на жени и сражения в името на Аллах. Необходима информация или повод за разделение са тези уроци?

Спорната тема е за възникването на исляма и разпространението на религията. Там пише: „Встъпвайте в брак с онези от жените, които харесвате две и три и четири. Мъжете стоят над жените, а онези от чието непокорство се страхуват ги удряйте”.

А повод за Свещена война е следният текст: "Сражавайте се с онези дарените с писанието, които не вярват в Аллах и не изповядват правата вяра, докато не дадат джезие безусловно и с покорство".

Историкът Христо Матанов е категоричен: „Ние не можем нито Библията да цензурираме, нито светия Коран”.

Според заместник-главния мюфтия Бирали Бирали, обаче подобни текстове са повод за разделение в клас: „Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. ..казват ние имаме приятели, които след тези уроци започват да странят от нас”.

А според родителите не текстовете, а учителският подход, трябва да бъде под особено внимание. Специалисти също настояват ясно да се подчертава, че ако през Средновековието религиозните текстове са се изпълнявали буквално, то днес не е така.

За това е категоричен и преводачът на Корана проф. Цветан Теофанов: „Коранът е сложна книга..някои от посланията се съдържат в нея са отменени с годините. Включително  тези глобални въпроси като отношението на исляма към жената и Джихада”.

Едно е ясно: знанията в час са по-ценни от онези от интернет.