С конферентна връзка между тел.112 и Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) ще се съкращава максимално времето за обработка на сигналите. От началото на следващата седмица всички сигнали, които постъпват на спешния телефон 112 и са свързани с медицински проблем, ще се приемат едновременно и в съответния областен център за спешна медицинска помощ чрез конферентна връзка.

До това решение се стигна на среща в МВР с участието на министрите на вътрешните работи Петя Първанова и на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и заместник-министрите Димитър Георгиев и д-р Мирослав Ненков.

Веднага след постъпването му на телефон 112, диспечерите на Спешната помощ ще се включват в разговора и ще уточняват вида на проблема. Досега често се чуваха критики от лекарите, че операторите на 112 нямат медицинско образование и губят ценно време в ориентация. Целта на предприетите мерки е да се съкрати максимално времето за реагиране при спешни случаи.

Миналата седмица петокласник припадна в час по физическо и по-късно почина, а проверките не показаха нарушения. Въпреки това справките доказаха, че е имало закъснение от няколко минути при препредаването на сигнала от 112 към Спешната помощ.