В разгара на летните отпуски eкспертите предупреждават, че фалшивите банкноти, които се появяват са толкова добри, че трудно се разпознават без помощта на технически средства.

От всички задържани неистински банкноти най-голям е делът на двадесетолевките, показват данните на БНБ за второто тримесечие на годината. Сред парите с повече заловени фалшификати са и тези от 50 и 10 лева.

Не липсват и фалшиви монети. В централната банка са задържани най-много такива от по 50 стотинки. Любопитно е обаче, че дори двата метални лева, които са сравнително отскоро в обращение, също имат фалшификати.

Жертви на фалшификати в бързината често стават продавачите на пазара.

Продавачката Стела Куманова разказа, че е попаднала на фалщиви 10 лева. „Познахме, моят мъж ги пипна, мекички бяха. Хвърлихме ги, кого да търсим”, допълни тя.

На съседната сергия също са попадали на фалшиви банкноти, но от 20 лева. Експериментът ни показва, че фалшификатите се познават трудно:  

Добри ментета има и при чуждите валути, които не са ни толкова познати. Шансът да се сдобием с фалшификати и от тях нараства в сезона на летните отпуски, тъй като в това време на годината се пътува по интензивно зад граница.

Например една фалшива банкнота от 50 евро на пръв поглед не може да я различите по нищо, защото дори хартията изглежда състарена. Ако до нея обаче поставите една банкнота, която е истинска и е в обращение, ще различите, че цифрите в долния ъгъл се променят на истинската, докато на фалшификата те остават в един и същи цвят.

От април до юни в централната банка са задържани най-много фалшиви чужди банкноти в евро и щатски долари.