За седем области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Кюстендил и Благоевград, днес е в сила оранжев код за опасно горещо време до 39 – 40 градуса. В останалите части от страната кодът е жълт за температури от 34 до 37 градуса.

Днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 34° и 39°.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 29 – 32°. Температурата на морската вода е 25 – 26°. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала.

В планините ще е слънчево. Ще духа слаб, по билата – до умерен, североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

През нощта времето ще ясно и тихо. Утре ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°.

За събота вече в по-голямата част от страната кодът е оранжев, а предупрежденията за над 38 до 41 градуса.

В неделя и началото на следващата седмица времето ще бъде слънчево и горещо; максималните температури на места в низините ще достигат 39° – 41°. Вятърът ще е слаб, по морския бряг – до умерен, от североизток. Във вторник и сряда от североизток ще проникне малко по-хладен въздух.

Ще бъде предимно слънчево, но ще се развива купеста облачност, има малка вероятност за изолирани краткотрайни валежи. Температурите в Южна и Западна България ще останат без промяна, а в североизточните райони ще са с два-три градуса по-ниски.

Не само България, но и Балканите, и южните части на континента са обхванати от 40-градусови жеги.

60-годишен мъж колабира на улицата и получи инфаркт в румънския град Галац. Метеоролозите прогнозират температури до 42 градуса за западната част на Румъния днес.

В Италия пък 79-годишна жена стана жертва на пожар, причинен от горещините. Температурите там също надхвърлят 40 градуса.