Кметът на София – Йорданка Фандъкова, призова политическите сили да не се заиграват със страховете на хората. Коментарът ѝ беше по повод протеста на ВМРО, който ще се състои тази вечер до Центъра за бежанци в ж.к. „Овча купел“.

Получихме уведомление от ВМРО за провеждането на протест. Той е съгласуван да се състои недалеч от центъра във времето до 20:00 ч. СДВР е взела необходимите мерки, за да не се стига до излишно напрежение, каза Фандъкова.

Тя посочи, че при посещението ѝ вчера в квартала хората са по искали по-голямо полицейско присъствие, а тя е настояла пред директора на столичната полиция постоянно 24-часово полицейско присъствие в района.

Там ще има повече патрули, включително и денонощен патрул на жандармерия, както поискаха хората, съобщи кметът.

Тя призова политиците да не злоупотребяват със страховете на хората, които са основателни. Това, което трябва да направим, е да предприемаме съответните мерки, за да гарантираме сигурността на хората, а не да провокираме излишно напрежение, заяви Фандъкова.

Попитана има ли възможност центърът за бежанци да бъде преместен, кметът каза, че нейното мнение от години е, че в София не трябва да се съсредоточават такива центрове

По думите на кмета решение за откриването, закриването и местенето на подобни центрове, могат да вземат Министерският съвет и Агенцията за бежанците, а не общината.