С флашмоб природозащитници прекъснаха кръгла маса за развитието на планинския туризъм, а тази вечер се проведе протест под наслов "Бойко пада от лифта. Да защитим Пирин". Причината за протестите е решение да се измени концесията за ски зона Банско.

Според природозащитниците правителството планира да узакони всички нарушения на концесионера извършени в Национален парк Пирин.

Тази вечер десетки хора се включиха в протеста в района на Националния стадион в столицата.

Представители на екоорганизации прекъснаха със скандирания началото на организираната от Министерството на туризма кръгла маса.

Снимка: Ладислав Цветков

В схватка с тях влязоха съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев и кметът на Банско.

Публикуваме видеото без коментар:

По-рано днес вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че няма решение за строителството на втори лифт на Банско.

Тя уточни, че вчера е допуснала грешка на езика, казвайки, че съветът на управляващата коалиция е обсъдил изграждането на съоръжението.

Позицията на екоактивистите

Според природозащитниците, вчерашните обсъждания са показали, че управляващите са склонни да преразгледат концесията в Банско с цел по-мащабно застрояване.

„Тук не говорим за това, че ще отсекат няколко дървета, говорим за това, че тази част от националния парк Пирин просто безвъзвратно няма да има възможност да бъде възстановена и ще бъде като една, с извинение язва, защото от екологична гледна точка това е язва вътре в планината”, подчерта Любомир Костадинов от WWF.

По отношение на самия лифт, някои туристи се съмняват, че кабинките се движат бавно, за да се усети нуждата от ново съоръжение. Концесионерът отрича.

Позицията на Каролев

Според икономиста, скандалът е предизвикан от "шестима грантаджии от НПОта водени от партийният лидер Андрей Ковачев".

Владимир Каролев написа във "Фейсбук", че "с удоволствие" е помогнал еко активистите да бъдат изгонени от залата.

 

Шестима грантаджии от НПОта водени от партийният лидер Андрей Ковачев (охраненият на снимката, бивш кандидат на ПП Зелен...

Публикувахте от Vladimir Karolev в 11 февруари 2016 г.

"Партийните зелени си бяха довели няколко тв и фотографа. Всички те изчезнаха след като партийните зелени напуснаха залата. Да припомня, че медиите в България получават пари от НПО-та, поради което отразяват циркаджийските им номера", твърди още съветникът.

За кои медии става въпрос и дали гореспоменатите пари имат общо с тези за публичност по европейски програми (разпределяни от министерствата в т.ч. и това, в което Каролев е съветник - б.р.), не става ясно.

Една положителна новина

От днес има и една положителна новина за опазването на околната среда. Плажовете Иракли, Корал и Карадере ще останат диви.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски обяви в Народното събрание, че на тези плажове ще се забрани развиването на стопанска и търговска дейност.

Това ще стане чрез поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от ГЕРБ и Реформаторите.