Нетрадиционен протест с класическа музика озвучи Разград. Музикантите от филхармонията в града са с намалено заплащане.

В центъра на Разград с „Траурен марш" на Бетовен музикантите от общинската филхармония изразиха протестът си срещу намалените бюджетни средства за издръжка на оркестъра.

„Това значи или 20 души да останат оркестър, което не е никакъв оркестър или другите да преминат на половин работна заплата,” коментира директорът на филхармонията „Проф. Димитър Ненов" Георги Чимширов.

Според музиканта Светослав Михайлов всеки опит за закриване на състава граничи с национално предателство, защото оркестърът има много дълга история.

Музикантите получават минимална работна заплата, която след намаленото финансиране ще е около 155 лв. Оркестрантите искат същия бюджет от миналата година, за което ще са нужни около 50 000 лв. От община Разград коментираха, че това не е възможно.

Кметът на Община Разград Денчо Бояджиев е възможно съставът да се преструктурира в струнен оркестър и да се запази, както в Добрич и Габрово. Музикантите обаче не са съгласни с преструктурирането на филхармонията и заявяват, че протестните им концерти ще продължат.