В началото на пролетта един китайски пенсионер тръгва на веломаратон от Пекин с крайна цел Олимпийските игри в Лондон. Пътят на У Дзие обаче спира в България - на един остър завой, където колоездачът чупи крака си.

У Дзие лежи в „Пирогов” - това е десетият му ден в България. Пет от тях е прекарал на колело, а другите - в болничните стаи, първо във Видин, а след това в София.

За човек, преживял съвсем скоро тежка операция на бедрената става, Дзие е усмихнат и готов да разказва - как пътят му за Олимпиадата в Лондон свършва на десетия етаж в столична травматология.

„Спусках се по един стръмен склон - пред мен следваше кръстовище под 90 градуса. Имаше и камъчета и аз завих, но така и не завих. Поднесох и паднах, изправих се сам, но ме заболя. Оттам ме пое обслужващата кола на нашата колоездача група и попаднах в болницата на Видин - после ме доведоха в „Пирогов”, разказва 66-годишният мъж.

Операцията на Дзие не е била никак проста. Дилемата пред лекарите била дали да запазят неговата става или да сложат изкуствена.

„С изкуствената става нямаше да може да се качи на велосипед. Но следващата Олимпиада ще може да повтори това”, смята д-р Неди Цекулов, шеф на екип в Трета травматологична клиника на „Пирогов”.

У Дзиен е професор по електрически системи и автоматизация в университета в Нанкин - среден по големина град с около 7 милиона население. Дзие вече е пенсионер със завидната за Китай пенсия от 7000 юана, което е приблизително около 1500 лева.

„Обичам да спортувам, независимо от годините. От малък тренирам гимнастика, имам и официални състезания зад гърба си, но това, че обичам да се движа и обичам спорта си ми е в природата. Преди да се пенсионирам обикалях много Китай”, споделя още Дзие.

Китаецът авантюрист разказва, че е правил много велопоходи в родината си, но това е първият, който преминава през толкова много държави - Киргизстан, Казахстан, Русия, Украйна и Румъния. Движил се с обща група от близо 90 души.

Мъжът не съжалява, че последната му спирка се оказва България. Навсякъде, откъдето минава, си води записки в специален тефтер, но само за страната ни У Дзие пише стихотворение - омагьосан от природата тук.

„Това са тези четири стихчета, с който се опитах да опиша България - тази планинска местност, всичко това, което расте като слънчогледите, пшеницата, лъкатушещите пътища...”, казва възрастният китаец.

Ето и стихотворението:

Ту нагоре, ту надолу - отвесен район,
големи ниви с посеви - някои жълти, някои златисти,
други със зелени и красиви лозя.

Дзиен определено ще изпусне Олимпиада 2012. Досега не е гледал и състезанията по телевизията. До три месеца обаче се очаква той да стъпи на крака и да се качи отново на колелото с нови сили.