Утре е вторият тур на президентските избори. Днес е символичен ден за размисъл, но забраната за пиене на алкохол отпадна, така че си сипете по едно. За повечето от нас уискито е само удоволствие, но за една жена то е част от изключително отговорната работа, която върши.

Кирстен Кембъл е мастър блендер - тя е най-добрата в смесването на вкусове, когато става въпрос за уиски. Тя работи основно с носа си. Дегустацията на спиртната напитка винаги е след помирисването. Така става ясно какви качества носи уискито и колко отлежало е то.

„Аз се грижа за качеството на вкуса. По време на дестилиране, узряване и най-вече финалния резултат на напитката. Има тайни в правенето на различни видове уиски и особено специалните вкусове. Също така има и наука в правенето на уиски и тя е в разбирането на процесите, през които преминава вкуса, особено когато го смесваме”, разказва тя.

Кирстен Кембъл е мастър блендер от 6 години, но започва работа в бизнеса с уиски още през 2001 г. За това време все още не може да прецени кой вид уиски харесва повече - малцово или от зърно, но казва, че по-важното е къде е отлежало. А за това основна заслуга има бъчвата.

„Най-добре е уискито да е отлежало минимум 3 години. И това е най-младото, което може да опитате. Но за мен най-важно е качеството на бурето. Огромна част от вкуса идва всъщност от него. Така че ако уискито отлежава в буре с високо качество, то може да узрее много по-бързо”, обяснява Кирстен.

Тя казва, че в свят, в който уискито е символ на мъжественост, а мастър блендер е мъжка професия, често хората се изненадват, когато каже какво работи. Най-шокирани от нейния избор обаче били нейните родители: „Мисля, че са много горди с мен сега, но в началото бяха: И какво работиш? Душиш и пиеш уиски по цял ден? Но, разбира се, работата е много повече от това. Все пак работя за уиски компания номер 1 в Шотландия и съм горда от това”.

По думите й положението се променя и вече има доста жени мастър блендери.

Кирстен е категорична – не се напива с уискито: „Когато съм на работа само пробваме, пък и основното задължение изпълнява носът ми. За съжаление, когато пробваме уискито трябва да го изплюем - така се дегустира”.

Кирстен подушва до 600 различни вида уиски на ден и се грижи за това цялата продукция на компанията, за която работи да е с еднакво качество - без да се напива. Истинско мъжко момиче.