Коледните празници са време, в което обикновено говорим за дарения и благотворителност. В българската история има много крупни дарители, но братята Христо и Евлоги Георгиеви все още остават ненадминати.

Когато Евлоги Георгиев построява вила в покрайните на Карлово през 1891 г., има идея там да живее директорът на фабриката, която също вдига до нея. Както обикновено правят братята, двете сгради след това оставят за поколенията.

В момента вилата е опасно и празрачно място. Директорът на Историческия музей разказва, че преди да построи двете сгради, Евлоги Георгиев се допитал да карловската общественост - какво да построи, за да помогне на развитието на града си. Тогава единодушно се е решило да бъде построена фабрика.

Настоящият кмет на Карлово твърди, че е решен най-после вилата към фабриката да бъде реставрирана. Признава, че общината няма пари, но се надява на помощ, включително от еврофондовете.

Днес крупното дарение изглежда така - вилата е полуразрушена, а фабриката, която е на 20 метра от нея, е частна собственост, която се продава. Нищо, че на нейната фасада пише, че е дарение в "Полза на гражданите на Карлово". Върху надписа "в полза на гражданите" всъщност някой е закачил "Продава се".