Съществува риск за лечението на най-малките сърдечноболни. Водещи детски кардиолози предупреждават, че липсата на дългосрочна държавна политика влошава качеството на лечение на малките пациенти.

В Националната кардиологична болница се лекуват голяма част от българчетата с вродени сърдечни малформации. Всяка година у нас се раждат около 500 такива бебета. Благодарение на напредъка в грижите, над 90% оцеляват.

В болницата се намира уникалната за България детска кардиохирургия. Тя е известна на Балканите и през последните 20 години тук са спасени над 1000 деца от съседни държави. Но лекарите предупреждават, че липсата на държавна стратегия ще доведе до постепенното разпадане на уникалния център, граден с десетилетия.

Лекарите в детската кардиологична клиника се шегуват, че познават пациентите си още преди да ги познават родителите им. Такъв е случаят с Бахри.

Неговото сърце е много смело, като първата операция е претърпял само 6 дни след раждането. Едната камера на сърцето липсва, но лекарите ще направят така, че да го приспособят за пълноценен живот.

Здравната каса не прави разлика дали оперирания е голям колкото Бахри или възрастен човек. Лекарите обясняват, че това води до хроничен недостиг на пари и до драматичен недостиг на кадри. Предупреждават, че вече не могат да поддържат европейското ниво на клиниката.

Дават много примери. Като тези апарати, които се използват от 1986 г. След вярната служба ще бъдат бракувани, защото вече не се произвеждат резервни части.

„Ние сме като пожарна. Може цяла година да няма нищо, но пожарната е там, функционира, хората са смели и готови. Ако я няма и има пожар, какво правим”, пита началникът на отделението „Детска сърдечна хирургия” д-р Стоян Лазаров.

„Някак си се въртим в един омагьосан кръг и затова бием камбаната. Искаме институциите да ни помогнат и да ни чуят гласа”, коментира и доц. Анна Кънева, началник на отделение „Детска кардиология”.

За да имат хората със смели сърца мечти. Като майката на Бахри, която иска един ден той да бъде доктор и да помага на другите деца.

Здравното министерство е изготвило стратегия, която ще влезе в сила от 2015 г. Все още не е ясно колко ще бъдат парите за здраве догодина.

В момента лекарите преговарят със Здравната каса за вида и стойността на клиничните пътеки. Вече са договорени 2 нови за лечение на сърдечни заболявания при децата. Но медиците настояват проблемите да се решават не на парче, а цялостно и последователно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!