Колата - безпристрастен електронен свидетел? Така се появяват стотиците видео записи от катастрофи в Интернет.

Руснаците, например, съвсем не са маниаци, които си снимат пътните инциденти. Просто все повече се оборудват с видеорегистратори. Журналистът Иля Селиктар популяризира тези устройства и у нас. „Вече може би една трета от колите в Москва и Петербург имат такива видеорегистратори”, посочва той.

Там се превръща в стандарт тези записи да служат при произшествие или спор с катаджия. Тук засега ги търсят само интересуващите се от новите технологии.

Видеорегистраторът стои на челното стъкло и като черна кутия, освен видео, записва скоростта и маршрута на колата и дори посоката на евентуалния удар. Освен за споделяне на куриозни случки, камерите могат да решат спорни моменти при катастрофи.

„Аз съм виждал автотехнически експертизи, които на 100% си противоречат. В единия случай единият водач е виновен, в другия – другият”, казва Владимир Тодоров.

Това, че видеото не служи като доказателство в съда, е заблуда. Просто трябва да се спази процедурата с протокол за доброволно предаване или със съдебна заповед за изземване.

Смартфонът също може да се превърне във видеорегистратор с помощта на безплатен софтуер. „Едно такова масово въвеждане на видеорегистратори ще помогне да се намали драстично корупцията в органите”, смята Селиктар.

След 2 години в САЩ в новите коли фабрично ще се поставя "черна кутия". Използването на такива системи в някои държави определя цената на шофьорската застраховка.