„Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев, управителят на НЗОК, в предаването „Тази сутрин”.

Управителят на касата вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, че трябва да се спрат течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.

Миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев, защото управителят на касата поискал актуализация на бюджета без да я съгласува с министерството.

Плочев е категоричен, че е уведомил Здравното министерство за намеренията си.

В хода на разговора в „Тази сутрин” управителят на здравната каса каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

„Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря”, разказа Плочев.

Той отказа да каже точно от къде е дошъл натискът.

В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков в качеството си на личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

„Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни още Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

„Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката”, смята Велков.

По думите му главната фигура, която движи това е зам.-министърът на здравеопазването и член на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек”, аз онемях”, разказа Камен Плочев.

Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, „взимала цифри, правят се в Здравното министерство, а не в Здравната каса”.

„Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен е Плочев.

Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена в две престъпления по служба и тогава премиерът Борисов ѝ поискал оставката. „И тя тогава се позова именно на това, че парламентът я избира нея”, допълни Велков.

От Здравното министерство запазиха пълно мълчание.

От ГЕРБ заявиха, че казусът ще бъде разгледан от парламентарната група на партията във вторник вечерта. На следващия ден пък депутатите от Здравната комисия ще изслушат проф. Плочев.

Потърсен за коментар, финансовият министър заяви, че не е разговарял с проф. Плочев, но настоява за оставката му. Призова го да каже в ефир кой го е заплашвал и с какво.