Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин освободи от длъжност днес Светослав Славчев – главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

Вчера той ги нарече "кухи лейки". Видео в интернет показа грубото му отношение към протестиращите.

„Викам: Ще предадеш на тоя, дето ви организира протеста, че е кух като градинска лейка. В сряда протест не се прави”, се чува да казва в клипа мъжът.

Оказа се, че въпросният служител е Станислав Славчев - главен експерт в звено „Сигурност на информацията и подготовка за отбрана".

В ефира на "Tази сутрин" по bTV социалният министър Ивайло Калфин се извини както на организаторите, така и на всички, които са се почувствали засегнати.

Той поясни, че въпросният служител, който работи като охранител в сградата на ведомството, ще бъде наказан.

Снимка: Ладислав Цветков

„Има процедура, която ще бъде задействана. Подобно отношение няма да допусна”, категоричен беше министърът.

„Извинявам се действително от сърце. Това е абсолютно ненормално и не е поведение, което ще допусна в министерството”, каза Калфин.

Министърът поясни, че не се е срещнал с майките, защото в сряда по закон трябвало да бъде в парламента и на заседанието на Министерския съвет.

„Днес ще се видя с представители на протестиращите”, обеща той.

„Не виждам защо хора като този трябва да се подиграват с нас! И без това животът малко ли ни е шамаросал? Аз не искам да ме смятат за куха лейка, защото аз не съм такава! Откъде накъде! „Извинявай” на министъра на мен не ми върши работа”, коментира пред bTV Ина Маринова, един от организаторите на протеста вчера.

Снимка: Ладислав Цветков

Не може един човек, който е там да защитава правата ми, да се държи по подобен начин. Не е важно дали протестиращите майки са „кухи или запълнени лейки”. Защо трябва да сме някакви, за да си търсим правата, попита тя.

Снимка: Ладислав Цветков

„За мен това е крайно неуважително. Ние сме просто родители, обаче имаме права, имаме проблеми. Аз няма да изляза на протест, ако всичко ми е наред”, обясни Маринова

„Не съм се почувствала обидена, стана ми смешно. Наистина е показателно какъв ни е елитът”, допълни майката.

Междувременно стана ясно, че АБВ, партията, в която Славчев членува, е задействала процедура по изключването му.