Пием вода с нитрати, хлор и микроорганизми. Резултатите са от проучване на "Активни потребители".

Според изследването близо 50% от водата в тестваните проби е замърсена. Градовете с най-силно замърсена с микроорганизми питейна вода са София и Ботевград.

Превишени нива на нитрати са установени във Видин, Димитровград и Пазарджик. Активен хлор над нормата пък има в Русе, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Вижте цялото изследване ТУК!

Излепването обхваща обществени чешми в 29 града у нас. В 14 от тях е установено наличие на замърсяване като микрооганизми, нитрати и хлор.

„В момента здравните инспекции взимат ежедневно проби от водата, но това обикновено става на входа на системата, където водата е най-често с много добри показатели, но накрая вече при чешмата на потребителя може да излизат съвсем други неща”, каза Богомил Николов от асоциацията.

Основна причина за това е водопреносната мрежа, сочат от „Активни потребители”.

По думите на Николов, това не е новина: „Знае се огромния процент загуби на вода, това означава стари, счупени тръби и градове в 21 век, които нямат пречиствателни станции. Което при наличните европейски пари е срам за държавата ни”.

Според здравното ни министерство, тестът не е грешен, но не може да бъде представителен. На ден от институцията правят по 8000 проби.

„В никакъв случай не пием опасна вода. Техните изследвания имат 2 слабости - ползват бързи проби и не може от 40 източника. Ако имаме дори и най-малки съмнения, че една вода е опасна тя незабавно се спира. Дава се предписание на ВиК да дезинфекцира и докато не получим 3 отрицателни резултата тази вода не се пуска за употреба”, подчерта главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.