Нова измама с фалшива самоличност в социалните мрежи. Този път пострадалите са хора, които си мислят, че дават рушвет на висши държавни чиновници, за да си купят изгодно общински апартаменти в София.

Поне 6 от измамените, които се свързаха с екипа на bTV, разказват, че успешно са били заблудени, че плащат рушвет на общински служители в Столична община, а срещу това е трябвало евтино да купят общински жилища.

Поредната жертва на фалшива самоличност във „Фейсбук” е жена от София. Тя загуби всичките си пари и дори задлъжня, след като се довери на човек, когото срещнала в социалната мрежа.

Верка Стоянова е майка на две деца. Преди малко повече от година среща във „Фейсбук” жена, с която става близка. Запознали се в група за изоставени деца, които търсят родителите си.

Верка се доверява на своята приятелка Иванина, която твърди, че е осиновена. Също като Верка.

На фона на общата кауза, Иванина извлекла информация за тревогите на Верка, че скоро ще я изгонят от ведомственото жилище, което обитава. „Тази жена каза, че има много яки връзки в общината и, от дума на дума, че може да уреди жилище, в което живея, да си го закупя”, разказва Верка.

Иванина успява да убеди Верка да ѝ предостави цялата финансова информация за себе си. Жената заблуждава Верка, че има близки отношения с кмета на София Йорданка Фандъкова и премиера Бойко Борисов. Обещава да уреди жилището евтино и по втория начин, с което оправдава даването на големи суми на ръка.

„Те имат фирма и тя каза, че участват в обществени поръчки от там, и вече има връзки.

Така Верка започва да дава големи суми пари на ръка на Иванина с надеждата да закупи жилището.

След като започва да се разколебава, а обещанието за сделка все не се случвало, Верка започнала да получава фалшиви имейли, които тя смятала, че са от кмета на столицата и от премиера Борисов.

„Аз се усъмних, когато открих едни и същи правописни грешки в писмата на Бойко Борисов и на Иванина. Всичко ще бъде „оки”. Тя много обичаше да казва „оки”, в писмата на Бойко Борисов съшо е „оки”, разказва Верка.

От Столична община официално потвърдиха за bTV, че с името на Йорданка Фандъкова е злоупотребено. Жената, представила се за нейна близка, няма нищо общо с кмета на София. Имейлът „Бойко11”, от който Верка получава писма, уж от името на премиера, също няма нищо общо с министър-председател.

Така Верка дава лично нейни 45 хил. лв. „Аз не съм единствената ужилена, много хора я търсят. Пак така им обещава жилища, които да закупят. Взима им по 1000, 2000, 3000 лв. и стойте, чакайте, аз ще ви се обадя и след това преустановява връзката”, разказва измамената жена.

Потърсихме Иванина на два от адресите ѝ, с които разполагаме. На адреса на съпруга ѝ в с. Галиче открихме свекърва ѝ. На адреса на Иванина в София не откриваме никой, а съседите твърдят, че не са срещали жената никога.

Пострадалите са в деликатна ситуация. Някои от тях са пуснали сигнал в полицията, но дори те не са разказали цялата истина, защото е трябвало да признаят, че са дали рушвет, за да им бъде свършена работа от общински чиновници.