Защо въпреки стотиците левове, похарчени за ремонт на Пазарджишката математическа гимназия, децата учат в мизерни условия? Основателни ли са съмненията на някои родители за сериозно отклоняване на средства?

През 2011-а година ремонтират Математическата гимназия в Пазарджик за повече от половин милион лева. Оттогава не спират нови и нови плащания за поправки на сградата.

„Фирмата, която е извършила големия ремонт през 2011 година, през 2012-а година отново прави ремонт за 42 хиляди лева без ДДС. Тоест по ЗУТ минималната гаранция е 5 години. Какво излиза - че се прави ремонт върху ремонта”, обясни Георги Карабойчев, председател на съвета на настоятелите на гимназията.

По думите му след запитвания учители не знаят такива ремонти да са правени 2012-а и 2013-а.

„Ремонтът, който е извършван, съответно е за определен вид дейност. Не е цялостен ремонт. След това се налага да се извършат така наречените „текущи ремонти". Те не повтарят дейностите, които са извършвани от така наречения „голям ремонт", увери директорът на училището Ангел Велков.

По закон всяка учебна година трябва да се отделят по 25 лева на ученик за подобряване на материално-техническата база.

„Ученици, казват, че им изпадат на клавиатурата бутоните. А са математическа гимназия! Също така - на прозорците, вместо щори се слагат вестници и списания”, посочи Карабойчев.

Директорът признава, че пари за щори няма, но те не били приоритет така или иначе.

Той категорично отхвърли твърдението, че сградата не се поддържа.

Родителите недоумяват и как в две поредни години са изхарчени над 16 хиляди лева за „книги и научно-изследователска дейност", след като в училището няма библиотека.

Според директора обаче става въпрос за средства за безплатни учебници за 5-и, 6-и и 7-и клас.

Разгорещени спорове предизвиква и училищният мажоретен състав. Според настоятелството било непрозрачно как се изразходват даренията за него.

„Ние получаваме дарения в негова полза, искаме да предадем сумата. Госпожа Петрунка Маргинова е ръководител на този състав - попитахме дали има някаква законова регистрация или заповед на директора, тя каза, че няма”, посочи Карабойчев.

„Каквито дарения сме получавали за мажоретния състав минават през училищното настоятелство и се отчитат по надлежния ред”, категоричен беше директорът.

До месец Районната прокуратура в Пазарджик трябва да се произнесе дали да бъде образувано досъдебно производство по сигнала, подаден от училищното настоятелство на пазарджишката математическа гимназия.